Färdigpluggad

Ja, för den här gången i alla fall. Sen återstår det ju att se om det jag lärt mig räcker till. Jag brukar alltid gå till tentor och tänka att det är kört. Att jag absolut inte kan nog mycket. Men jag brukar å andra sidan alltid klara mig. Men jag tycker ändå att jag kan en del inför den här tentan. Så det bådar ju gott.


Jag och datorn har redan tagit plats i sängen. Vi lyssnar på John Mayer och njuter av att vara så mobila som bara en Mac kan vara. Eller jag njuter av det i alla fall. 6 h och 13 minuters batteritid har jag jag kvar. Min gamla 'laptop' (sony vaio 3 år) kan man inte ens dra ur laddaren ur innan batterierna dör. Bärbar dator..pppfft!

Fick ett hett tips idag. Som jag ju faktiskt fått förut, av min personliga coach. Men inte lyssnat till.
Det handlade om att jag skulle överge blogg.se (dvs denna blogg, med alla dess inlägg! =( )
och istället börja använda wordpress.com. Det ska tydligen vara lättare att göra egen design där, och få till det snyggare. Och jag kan ju hålla med om att bloggen jag rekommenderade igår, trots sin enkla design, är betydligt snyggare än den här. Och som det är nu kan jag inte ens göra mellanslag när jag vill, och inte placera bilderna som jag vill, vilket ju är helkefft!
Men nu. Nu ska jag sova! Imorgon kl 8.00 sitter jag i tentasalen på gimogatan, och då ska jag bannemig prestera så bra jag bara förmår!
Godnatt!

Booooooreed

För att ni ska slippa en meningslös statusuppdatering på Fejsbook, men för att jag ändå ska få beklaga mig, så skriver jag här.. Jag är uuuuttrååååkad!! Babababbababbbaaa... Nuvilljagintepluggameeer!

Funderade på om jag skulle dra iväg och träna. Pigga upp mig lite! Jag vaknade i morse och kände mig helt frisk, sådär oväntat underbart! Ingen täppt näsa, ingen huvudvärk.. helt frisk! men jag vet inte, vill ju utnyttja sista timmarna till plugg, och vågar ju inte riskera att däcka ihop helt till tentan imorgon. Men imorgon, då ska jag banne mig träna! frågan är bara när.. Ska ju hinna tenta, gärna äta lunch me tjejerna, skriva ihop och layouta dokument om Culina och skriva ut det plus kostbladet, ha möte med typ studierektor och programansvariga på institutionen om stipendiater, skriva ihop ev tal till minglet, närvara på minglet och helst hinna med att närvara på klassens tentafest! Ska dessutom stå på stockholmsmässan från 8.00 på onsdag. tja, det är bara att vara effektiv, så går det nog. =)
Over and out..

Insomnia

Igår kväll när jag skulle sova, var hjärnan fortfarande i full färd med att formulera meningsfulla meningar. Och ni vet hur det är sådär när man ska sova. Man kommer på så otroligt mycket bra och kloka saker, som man bara måste skriva ner för att inte glömma bort dem. Men förnuftet sa något annat. Kvart över ett en söndagkväll betyder sova, så efter att jag tagit ett snack med hjärnan gav den upp och stängde av sig för dagen.

Något jag faktiskt minns av dess kaotiska virrvar till tankar i går kväll, är att vi alla är olika. Även om jag förundras över och beundrar människor som kan uttrycka mycket känsla med få ord, så kommer jag själv aldrig bli en sådan. Jag är en tjej som inte sparar på orden. Ni som känner mig vet. Det är som sagt en konst att välja rätt ord, men min medfödda taktik är istället att säga så många ord som möjligt. Något av dem måste ju vara rätt?! Inte den bästa metoden kanske, men den min lilla hjärna är förinställd på. (intalar jag mig)

Men fler ord än så här blir det inte. Inte idag. (Eller i alla fall inte nu på morgonen.) Och inte från mig.
Vill dock passa på att tipsa om två kloka vänner till mig som jag anser besitta egenskapen att kunna hantera svenska språket till fullo. Båda med varsin enastående trevlig blogg, men med helt olika skrivsätt.
Kika på:

http://sagaloveslife.bloggplatsen.se/

http://tankarhosmig.wordpress.com/
Varma kramar i vinterkylan!

Beroendeframkallande

Det här med att blogga alltså. Jag känner igen fenomenet. När jag väl kommit igång, och sitter hemma så här mycket, så fastnar jag. Addicted.
Egentligen är det ganska underligt. När jag var en liten tös var det värsta jag visste att skriva. Jag tyckte det var omöjligt att få till meningarna som jag ville ha dem, och jag satt och vände och vred på varenda mening, varenda ord många, många gånger. Oftast fick jag pappa att sitta bakom mig. Jag förklarade vad meningen skulle innehålla, vad jag skulle få ner i ord, och pappa formulerade. Många av mina skolarbeten har kommit till så. När jag blev äldre satt jag ofta själv, men det tog sån förbannad tid att skriva allt. Jag ville ju att det skulle bli lika bra som när pappa formulerade!
Men sen jag började på universitetet har det vänt lite. Jag tycker ju faktiskt att det är väldigt kul att skriva, trots att jag är så förbannat noga, att jag ibland håller på att missa deadlines.

Och när det kommer till att skriva för nöjes skull, så har det nästan blivit lite av en hobby. Men det är en konst som jag inte helt besitter. ännu. Ibland tycker jag mig få till riktigt trevliga meningar, men de är fortfarande sällsynta. Jag tror jag skulle behöva gå en kurs i svenska synonymer, eller helt enkelt köpa mig en synonymordbok. (kanske finns nån snajsig app nuförtiden också, vem vet?) För en viktig del i ett bra och nyanserat språk är konsten att kunna välja rätt ord i rätt sammanhang. Men man måste vara försiktig. Att svänga sig med avancerade ord, som man knappt förstår själv, leder nog snarare till förakt än respekt.
Som jag upplever saken är svenskan ett ganska onyanserat språk. Ibland hittar jag bara det engelska ordet när jag ska beskriva något, för att det helt enkelt inte finns någon svensk motsvarighet. Men å andra sidan, vad vet jag? Jag kan ju inte en bråkdel av alla svenska ord, och dess innebörd! Så dåliga som vi svenskar är på svenska språket idag undrar jag om vi någonsin varit. Det är ganska pinsamt.

Jag tycker själv jag är hyfsat duktig på svenska, i alla fall att stava, jämfört med många andra i min omgivning, men efter en diskussion i skolan härom veckan insåg jag att det finns STORA hål. Jag missade nog gramatikundervisningen på låg- och mellanstadiet. Och det är alltså min generation, med flera, som ska föra vidare det svenska språket! Jag vill inte ens tänka på hur det ska sluta!

Hela denna språkdiskussion började när jag läste ett inlägg jag skrivit här i våras, som jag faktiskt tyckte jag fått till riktigt bra! Ibland när jag läser det jag skrivit skäms jag nästan, för att språket är så enkelt. Inga krusiduller. Inga finurliga meningsbyggnader. Inga genomtänkta ordval. Bara rakt på sak. Även om det är grammatiskt korrekt, rättstavat med rätt antal mellanslag och punkter, rätt tecken efter mening och prydligt så är det ju förbaskat tråkigt att läsa. Jag avundas människor som verkligen kan utnyttja språket till fullo, och formulerar sig på ett sätt som gör att man vill läsa mer. och mer. och MER!!
Och på samma sätt tappar jag lätt respekt för människor som inte kan uttrycka sig, som inte kan stava, eller som helt enkelt inte bryr sig om att vårda språket och ge det den respekt det är värt!
Det kan dock vara lite farligt ibland. Lätt att jag dömmer människor för fort. Dyslexi är ju till exempel inget man väljer själv eller kan styra..
Nog grundar sig väl mina åsikter i min uppväxt. Båda mina kära föräldrar (speciellt pappa) har titt som tätt påpekat felaktiga meningsbyggnader i TV, radio, tidningar. Men å andra sidan, arbetar man med språket som sitt allra främsta redskap är det ju givetvis av stor vikt att man uttrycker sig korrekt.

Så framöver ska jag inte bara jobba för en snyggare design och snyggare bilder här på bloggen, utan också för ett snyggare språk. Om jag bara lägger lite mer energi på det, och övar ofta, så ska det nog gå. Hoppas jag.
Men jag har så mycket visioner! Så ha inte för stora förhoppningar!
(ibland är det faktiskt skönt att INTE tänka på hur man skriver också!)

Idag har jag suttit vid mitt matbord större delen av dagen. Jag var ute och rastade kissen också. Hon är allt lite knäpp den katten. Hur många katter går med på att gå ut i sele, och dessutom får för sig att både kissa och bajsa på promenaden? Det stod att rasen skulle vara hundlik när jag läste på om den innan jag köpte henne, men så hundlik hade jag inte förväntat mig!
Hon förvånade mig även tidigare på dagen, då jag satt med näsan i plugget. Jag hade lagt några föreläsningshandouts på andra sidan av bordet, som hon lämpligtvis slagit sig ner på. Givetvis behövde jag läsa i en av dem för att kunna svara på en fråga jag stötte på. Snäll som jag är ber jag henne med min allra sockersötaste röst att kliva av papprena, då jag behöver läsa i dem. Hon tittar då på mig ingående, jamar lite missnöjt och kliver sedan av pappershögen, för att slå sig ner två decimeter därifrån. Jag vet inte, men det kändes som hon förstod mig. På nåt sätt. Mitt allra bästa kattskrälle. <3

Mamma och pappa kom förbi också, på väg hem från Sundsvall. Mest för att hämta kissen, men fick dem att stanna och äta adventsmiddag med mig också. Resterna från igår. Råddjurssteken var inte precis äcklig idag heller. Tyvärr var såsen slut, och kantarellerna fick jag spä ut med champinjoner. Men det gick hem!
Mysigt att träffa dem också, även om det bara var för en kort stund!

Lunch fick bli rester, typ. Quesadillas med
två sorters såser.
Tyckte så synd om mig själv i pluggandet
sen, så unnade (Idon'tlikethatword!!)
mig en tvåminuterschokladmousse!

Och för att knyta ihop säcken för dagen, måste jag ju givetvis lägga upp en bild på det som fick första advent att kännas som en riktig första advent..
Snö. Gran. Lyktor. Jul!

1a advent såklart!

Medan jag sitter här och frukostmyser tänkte jag passa på att skriva lite här. Bara lite, för sen ska jag plugga. Jag hade ställt väckarklockan på åtta idag, men när den ringde var jag så trött så jag inte förstod vad som hände, så jag snoozade. tror jag. Men vid halv nio tyckte Siri att jag sovit för länge. Hon ställde sig mitt framför näsan på mig, och jamade (eller tja, ni som hört henne vet att det inte låter så mycket som ett jam, men hon lät i alla fall) och hotade med att bita mig i näsan om jag inte klev upp. Så då var det bara att lyssna, helt enkelt. Jag borde ha henne som väckarklocka för jämnan!

I hallen stod en hel flyttkartong och väntade på mig. JUL stod det med stora bokstäver på den. Allt åkte inte fram. Tomtar och annat julrött får vänta ett par veckor. Men lite adventsmys blev det!
Sovrummet fick sin stjärna, och två små änglar, som får vaka över mig hela december.







Jag är inte så mycket för adventsljustakar, men den här i matt, mörkt trä, metall och vitt
duger bra för mitt kök!






Stjärnor gillar jag. Gärna stora! Den här är från granit. Och de fina hyacinterna i
vitt har jag fått av mamma. Likaså julrosen på balkongen.






Ingen snö i Uppsala än (men i Sundsvall har jag hört!) men julrosen är fin ändå!








Dessa små glittriga renar är nog mina favorit-pynt!
Lite härligt vräkigt amerikanska sådär!




Dessa små sötnosar får stå på köksbordet, och jag kan ha dem
tända varje dag!






Ur högtalarna strömmar julmusik, och här sitter jag med första ljuset tänt.
Chaite kändes lagom juligt! Jag vet inte varför, men känner mig som
en riktig julnörd! Jag tycker faktiskt det är lite mysigt det här!
I eftermiddag blir det glögg!



Avslutar med två bilder från mitt sovrum..
Siri i min obäddade säng..Och där i bakgrunden skymtar..





Egentligen tycker jag det är lite töntigt att skriva saker på väggen såhär,
men när det är något man vill påminna sig om ofta, kan det ändå kännas befogat.
Så, sammanfattningsvis, lev livet fullt ut och skit fullständigt i vad andra tycker!



Adventskram

Tillfreds




Cyklade just genom Uppsala efter att ha lämnat middagssällskapet vid tåget. Hela stan kokade. Eller tja, det var många glada och onyktra studenter och andra unga och gamla ute och svirade. Själv cyklade jag ensam hem. Igen. Kändes väldigt skönt att kissen mötte mig i dörren när jag kom hem. Och inte vilken kisse som helst utan världens finaste kisse till och med! Och kändes rätt skönt att komma hem tidigt. Imorgon är jag pigg. Det ni!

Väldigt mörk bild, men såhär söt är hon nu i alla fall, där hon ligger uppe på soffkanten och kika på mig. Tycker nog det börjar bli dags för mig att lägga mig. Klok katt.



Fick mig just ett gott skratt! Hörde något underligt ljud, som jag tillslut kunde lokalisera till sång. Från trapphuset. Så nyfiken som jag är var jag såklart tvungen att kika ut, och där kom tre glada herrar nertraskandes, sjungandes på känn ingen sorg för mig Göteborg för full hals! Och det lät i ärlighetens namn ganska vackert! var på vippen att öppna dörren och ge dem en applåd, men insåg att jag nog skulle skrämma dem mer än glädja dem, om jag gjorde det.

Den här dagen har gått ofattbart fort! Trots att jag faktiskt gick upp väldigt tidig, och var väldigt effektiv i mitt 'undanplockande' innan kvällens middag. Å andra sidan mötte jag ju upp min besökare redan vid tresnåret.  (Förövrigt stående i en av de längsta bolagetköerna jag någonsin skådat,två minuter innan stängning! Uppsalaborna måste varit sanslöst törstiga så här lagom till CSN och löner ramlat in)
Något stressigt för stackars Per (jo, jag är rätt säker på att han hette så!) och hans kollegor..
Själv fick jag med mig ett par spanska öl och en fin zinfandel till kvällens middag..
Quesadillas med chili och ost, gucamole, creme fraiche o salsa. Och Sol med lime.
Mexico-fejk. Sommarkänslor. men gott, så det fick passa bäst det ville!








Rådjursstek med mandelpotatiskaka, västerbottencreme, syltade kantareller,
lingon och rödvinssky och ett par rårörda lingon on top. (för mörkt för min stackars mobilkamera..=(
Höstmys. Cline Zinfandel var
mjuk och god, men kanske lite i mesigaste laget för denna rätt, enligt mig!



Till efterrätt nöjde vi oss med ett par italienska chokladpraliner och en baileys mintchoklad. Det räckte nog så bra!

Nu när jag ändå är i farten slänger jag upp några fler matbilder. Jag gillar ju mat så himlarns mycket alltså! Tror jag måste skaffa mig en bra kamera bara för att kunna fota mat. iPhonen är bra till mycket, men trean duger inte att fota med alltså..




Detta ser kanske inte så mycket ut för världen, men jag kan lova att det smakade!
Rubens chili och sparrisrisotto, helstekt nyfiléad röding och konfiterade körsbärstomater.
(Jag fick stå för fisk och tomater..=)







Röding. Före och efter bild. (dvs innan jag gått
lös med min galna filékniv från global!)



- Färsbiffar med ostrgratinerad blomkål och tzatsiki (a la LCHF)
- Rödbetscarpaccio med chevréöverbakad lax, honungsvinaigrette och pinjenötter (återkommande favorit!)
- en sjukhelsikes jäkla tapastallrik
Räkcoctail med smaker från asien. Räkor, mango och galiamelon. Chili, koriander och lime.
(avocado är också gott till, men blir lite kletigt. Frukten kan bytas mot persika, nektarin, andra meloner (nog inte vattenmelon dock) jordgubbar, papaya, ananas eller annan fast frukt)





Kanske världens mest belamrade tapasbord. Givetvis med på tok för mycket mat.
Alla kastade sig som galningar över maten, men vi orkade inte ens hälften!
(några av rätterna vi hade var aubergin-rullar med feta och basilika, ugnsgratinerad fänkål, quesadillas med tillbehär som ovan, tapenade på kronärtskocka, tomat och mozzarellasallad, cherry peppers med färskostfyllning, lufttorkad salami och skinka, oliver och så en massa goda ostar såklart! )





Vardagsmat.
-Chevréöverbakad lax, fuskstuvad blomkål och grönt.
- sweet chili- glacerad lax med melon och fetasallad. (tack cissi o linn, gott!)
- tomatsoppa rejser med hoummus

- Lax, potatis, tzatsiki.
- Medelhavsfocaccia till tjejkvällen med tomatsoppa!

- Teriyakimarinerad och sesampanerad kyckling, glasnudlar och thailändsk gurksallad.
- pasta med chorizo- och kabanossgryta och ost!
- Godaste musslorna någonsin med rebecca på matmässan. Mums!

- Jag och Cissi gjorde egna vårrullar. Inte så snygga kanske, men gott!
- en enkel tonfisksallad med matvete och feta.

- Lax med stuvad spenat. Vitamin D- dosen för veckan!
- Tomat och squashsoppa med brödkrutonger.
- Kyckling med hemmagjord sataysås/creme och tabouleh på bovete.

- Köttfärshjärpar med kanel och spiskummin, tabouleh, hoummus och tzatsiki
- Korvgryta chipotle, modell budget (med falukorv och bacon) med bovete och turkisk yoghurt

Och sist ut för idag. Nya höstfavoriten. Tomat och squashsoppa med hoummus och brööd!


Nu, sisådär en timme senare, tar jag kissen under armen och kryper till kojs. Tack alla som bemödat sig med att läsa, och hoppas ni fått en gnutta inspiration i alla fall! (fråga gärna om recept, jag är inte så mycket för sånt själv, men kan alltid trolla fram ett..;)
Kram

Lööördagsmys!

En supermysig morgon har det varit!
Ehrm, men det kan hända att jag faktiskt kröp ner i sängen en stund till när jag varit nere med första omgången tvätt. Så egentligen gick jag väl inte upp förrän 8, men fortfarande tidigt för att vara mig på en lördag! =P

Och detta är förstås min frukost! Det blev ingen smoothie, men keso
med hallon och banan var minst lika gott! Var sugen på blåbärssmoothie
men hade inga blåbär, så då fick det vara.

Här kommer en liten bildserie med höstbilder, alla tagna från iPhonen som vanligt, så kvalitén kanske inte är den bästa..
Affe o Cissi i parken utanför mig!

Circus-Affe visar upp sina konster!

Tjejhelg med bästa gänget! (emma kom också sen)

Tore Källberget, Södertälje. Supermysigt!

Hemma på ringvägen..

Underbar hösteftermiddag.

Katt med tratt i träd, hos mamma o pappa..

Det var så mycket fina löv!!

Nu, mina vänner, har klockan passerat tio, vilket betyder att det i hög grad är dags att ta tag i pluggandet igen för dagen.. Ska försöka hinna med apoteket, systembolaget och en del städande o plockande här hemma idag också. Och tvätten också ja, den ska vikas och packas in. Och katten ska väl få gå ut en sväng, innan mörkret lägger sig. Garanterat dags att komma igång!
På återseende, och då med bilder från den kulinariska delen av hösten!

Hrmmff..

Nu har jag redan hunnit få träsmak i röven här, trots att jag inte ens börjat författa på det här inlägget. Det här inlägget skulle ju bli såå bra och såå långt! ville komma ikapp med lite av det jag missat att blogga om senaste tiden ju! Men om 7,5 timmar ringer väckarklockan, så det blir nog ingen roman det här. Och den simpla anledningen till denna otroliga seghet var att jag kommit på att jag, som själv inte kan det minsta lilla om HTML, ju faktiskt kan sno en redan designad blogg och göra den till min egen! perfekt, isn't it?
Men, jag misslyckades fatalt, så att säga. Det blev bara vitt och konstiga tecken på rad.
Funderar på om det beror på min oförmåga att hantera en Mac, att självaste mallen inte var anpassad för att användas med Mac, eller om jag bara gjorde totalt fel. Jag tror på det mittersta, och hoppas kunna uppfylla min dröm om en hyfsat snygg blogg, som beter sig som jag vill med texter och bilder, inom en relativt snar framtid. (om du råkar vara webdesigner eller liknande, och i akut behov av någon att förbarma sig över, så är jag garanterat rätt person! )
Så, åter till ämnet! Ikväll sitter jag i min soffa, vilket jag ju brukar göra när jag skriver här. Så, intet nytt under solen. Det som då möjligen är annorlunda är att det är fredagkväll, och jag sitter här i min ensamhet! Eller tja, ensam och ensam..


Jag har ju ett prickigt, lurvigt sällskap! Som visserligen får mig att klia sönder ögonen på mig själv,men som är så oemotståndligt söt att jag trots det inte kan låta bli att borra ner näsan i henne titt som tätt!
Efter en helsikes massa trassel med att få över bilderna (Har precis lagt in närmare fyra hundra bilder från mobilen till datorn. Att fota har jag alltså inte slutat med, bara för att jag slutat blogga!) så har klockan rejsat vidare, och det är endast sju timmar blankt tills väckarklockan ringer. Oh, lord vad jag längtar efter att gå upp klockan sju på en lördag för att plugga!! Kanske inte då, men frukosten ser jag i alla fall fram emot! Imorgon lyxar jag nog till det med en smoothie också, som tillägg till knäckemackan/orna.


Banan o hallonsmoothie kanske.. Eller keso med samma tillbehör?
Gröt på boveteflingor med banan o hallon är också en hit! Lite kletigt,
men sjysstare mot magen och mättande! =)
Vad det blir återstår att se!
Nu väntar sängen på oss.. En mer utförlig uppdatering om höstens bravader so far, kommer kanske senare i helgen, eller så kommer den efter tisdagens tenta. Men kommer gör den. Och kanske den nya bloggdesignen också?
Det ska bannimej gå!

sakna..

Jag saknar att blogga, att skriva av mig om saker jag tänker och gör och att summera vad som händer i mitt liv. För mig är det ett bra sätt att minnas, och att fånga dagen. Bilder säger så mycket mer än ord för mig, och några bilder hamnar inte i min dagbok precis. (jo, jag skriver ju i en sån lite då och då)
Jag saknar också att ha någon att säga godnatt till varje kväll. Får väl helt enkelt börja ringa runt till mina vänner, och höra vad de gjort under dagen och säga godnatt till dem. Kanske vore nåt.
Jag saknar ljuset. Även om jag har längtat efter att sitta inne, när mörkret lägger sig ute, med tända ljus och dricka te eller glögg, så tycker jag att det är lite väl mörkt på eftermiddagarna. Mörkt som i graven redan klockan fyra. Burr! tur det är på väg åt rätt håll nu i alla fall.. (vågar dock inte önska mig nån snö. Gammla farmor vill ju inte halka i slasket, och det kan jag ju för guds skull förstå, så det vore ju lite själviskt att be till snögudarna)
Jag saknar perioder i mitt liv där allt var ljust, enkelt och roligt. Där framtiden inte var så mörk och skrämmande, och där nuet känndes tryggt och tillräckligt bra. Det är inte så att jag vantrivs nu, men åldersnojan kryper sig på (bara för jag 'tvingas' umgås med så många småpluttar, som äääälskar att påpeka hur gammal jag är!!) och ja, det är så mycket jag vill hinna i livet!! men åren bara går, och jag hinner ju inte med allt! Det är så mycket man borde göra medan man är ung. Jag är inte lika ung längre.. nästa sommar fyller jag 27 år.. "If I could turn back time"
Jo, då skulle jag nog vilja göra det.
Det är mycket jag saknar, men också mycket jag inte saknar. Jag säger som winnerbäck "man saknar sån't som man inte har, man saknar sån't som man inte har kvar, men man saknar inte sån't som man har"
Värt att lägga en tanke på. Vad saknar jag egentligen inte? Jag saknar ju inte en fin lägenhet med många fina saker som jag tycker väldigt mycket om, jag saknar inte min fina familj (jo, det gör jag iofs ibland, men jag har ju dem fortfarande kvar!) jag saknar inte alla mina vänner (för många har jag ju runt omkring mig!), jag saknar inte intressen eller sysselsättning i vardagen..
Dock saknar jag lite studiemotivation just precis nu..

RSS 2.0